söndag 30 december 2012

Min stjärna på slottet

Såg premiären av "Stjärnorna på slottet" igår, och tyckte jag kände igen mig. Inte som medverkande stjärna, nej men exteriören på slottet verkade bekant. 

Och visst, jag var där. Visserligen för tio år sedan och i all tysthet. Men jag har varit där.




Det var påsklov från mina studier i arkitektur och konsthistoria på högskolan i Visby. Jag tog min lilla fina bil och körde mot Köpenhamn. Ett av mina spontana stopp på vägen blev Bäckaskogs slott i Skåne, där årets tv-program spelats in. Jag stannade bara för att det såg så speciellt ut med sin kinesiskinspirerade mur.




Helt aningslöst körde jag in genom porten och ner mot stranden. Där tog jag en paus och bara njöt av den friska luften. Men det dröjde inte länge förrän en sträv mansperson kom och upplyste mig om att det inte var tillåtet.

Min resa fortsatte söderut och jag minns den euforiska känslan när jag för första gången körde över Öresundsbron med min egen lilla "stjärna". Jag var så förtjust i den bilen, som tyvärr stals ifrån mig några månader senare. 

Nu 2012 kämpar jag med de knappt existerande kommunala transporterna på Gotland. Som i morgon Nyårsafton. Då ska jag äta en liten supé med min mamma på äldreboendet i andra ändan av Visby. Men det går ingen buss åt det hållet på helgerna. Det är väl då som det är som mest angeläget att hälsa på de gamla! Men ibland tror jag att regionen isolerat dem där i utkanten av samhället för att de inte ska kunna rymma. Inte så lätt i alla fall.

Någon bättring vad gäller Region Gotlands busstrafik kan vi säkerligen glömma, men det finns ju annat att hoppas på för 2013. För mig är det en enda sak som gäller. Att få ett knä som går utan att slå omkull mig av smärta. Men det ska vara mitt eget!

För övrigt var tv-programmet med Claes Malmberg och de andra "stjärnorna" en besvikelse. 

http://www.svtplay.se/video/930926/del-1-av-5-claes-malmberg