måndag 28 maj 2012

BIB- finns inte mer

Mitt favoritmärke på kläder i en prisklass som klarar vardagsbudgeten finns inte mer.


BIB - Big is Beautiful startades av Jytte Meilvang på 1980-talet. I en exklusiv boutique inne i Sturegallerian i Stockholm såldes de första läckra plaggen för kvinnor som föredrar större storlekar. Det har jag alltid gjort, oavsett om jag varit tunn som en tråd eller lite rundare som nu. Jag har alltid föredragit kläder med mer tyg. Det ser lite dyrare lite extravagantare ut än tajt och åtsittande, tycker jag.


Jytte Meilvang var från början flygvärdinna, själv i plusstorlek. Hon hade som så många andra svårt att hitta snygga kläder som inte var säck och började designa sina egna plagg. Fler ville ha och så startade företaget, som snabbt blev en succé. 


En överdel kostade flera tusen och vi var en liten klick som föredrog att spendera våra pengar så. Men som för så många konstnärliga personer gick det åt skogen med ekonomin. Om jag minns rätt nu så var det någon ansvarig som lurade märkesdesignern, som därmed tillsammans med sin syster Vickan Skiöldebrand inledde ett samarbete med H&M.


Det har pågått till nu. 


Här i Visbys nya utbyggda H&M har jag efterlyst BIB och fått väldigt svävande svar, bland annat att märket sålde för dåligt. För att få veta mer kontaktade jag deras kundtjänst i Stockholm. Efter en dryg veckas mailkorrespondens om var jag kunde hitta BIB ville fortfarande ingen ge konkret besked utan menade att kollektionen HM+ skulle vara samma. Då tog jag kontakt med Jytte Meilvang själv på Facebook.


Och fick det sorgliga bekräftat. Hon har lämnat designjobbet för drygt ett år sedan och utbildar sig till fotograf. Det blir hon säkert också bra på. Jag har nämligen sett en del av hennes bilder på en annan Fb-sida, nämligen hos Marianne Randolph som också hon är i modebranschen - startade WERA med Marie Wäsenlund för NK.


Jytte Meilvangs design stod för stil och i många plagg mycket bra kvalitet för pengarna. Jag har kvar flera favoriter i min garderob. HM+ har hittills inte kommit i närheten på något sätt.


Jag får istället testa Olars Ulla, dalkullans udda kläder som sedan ett par år säljs i egen fin boutique på Adelsgatan i Visby. Men då pratar vi lite andra pengar. Kanske lika bra det, att bara skaffa något enstaka nytt plagg varje säsong.