onsdag 25 april 2012

Dag sju - förändring är möjlig


Efter första dagens sammanfattande inledning av åklagare och domare har inte tv-sändning tillåtits från Oslo tingsrätt. Rätten och nrk ansåg bevisligen inte att tittarna skulle klara att lyssna till de ruggigheter som troddes skulle komma fram när Anders Behring Breivik skulle svara på frågor. Hänsyn till anhöriga och risk för att den norske terroristen skulle värva anhängare genom att använda domstolen som talartribun för sina politiska idéer, var också ett avgörande skäl.

Men nu visade det sig att Anders Behring Breivik egentligen inte har skrämt någon med sina märkliga förklaringar.Tvärtom har nära inblandade - offer, anhöriga, familj och vänner - mest blivit lugnade av att se och höra den som satt sig i deras minne som ett monster. Mer och mer framstår gärningsmannen som patetisk och löjlig.

Kravet på att tv-sända framfördes i måndags av en samlad presskår. Åklagarna hade inget emot detta men nu var det försvaret ville inte gå med på detta. De ansåg att det var för sent påkommet. Deras klient, det han säger och hur han reagerar skulle missuppfattas när det rycks ur det sammanhang som bland annat utgörs av det manifest Anders Behring Breivik bland läste upp i förra veckan.

Men rätten gick media till mötes genom att låta några av experternas vittnesmål visas direkt. Idag när vid den rättspsykiatriska utrfågningen tilläts ingen tv-sändning. Det verkar som domaren tar beslut från dag till dag om vad vi, som inte kan ta oss till den offentliga rättegången i Oslo, ska få ta del av med egna ögon och öron. Och inte genom sammanfattande referat i efterhand.

Men det går alltså att påverka och få ändringar till stånd. Även om vissa segrar inte kommer att betraktas som historiska.

Läs "Gotland&Världen"