lördag 21 april 2012

Dag Fyra - Terroristen


Norrmännen har det svårt nu. De vill inte tro att det bland dem på gatorna i landets huvudstad gått omkring en ung man född och uppvuxen i Norge, med norska föräldrar och som tänkt ut så mordiska terroristplaner mot sina egna landsmän. Det här är det värsta man har hört och upplevt i en norsk rättssal.

Måndag-onsdag var det en osäker och irriterad gärningsman som framträdde. Det har varit obekvämt för honom att konfronteras med sina egna motsägelsefyllda vittnesmål. Han har sagt att åklagarna försökt förlöjliga förminska honom. Och det verkar vara en del av deras strategi.

Det verkligt hemska att bli tydligare för var dag. Anders Behring Breivik ser bekvämare och nöjdare ut än de första dagarna. Hans farliga tankar och idéer kommer fram i ljuset. Han tycks frossa i stolthet över hur han bestialiskt genomförde avrättandet av de skyddslösa ungdomarna på Utöya. Overkligt, som om han beskriver ett spel. Inte en verklighet. Det blir väldigt nödvändigt att påminna sig den sorg och ödeläggelse han åstadkommit.

Läs mer på "Gotland&Världen