onsdag 18 april 2012

Spricker det norska trollet?

Det är sorgligt men ett faktum att det är de svåra och krigiska handlingarna förändrar ett samhälle, som berövar invånare oskuld och naiv tro. Glädjeämnen och framgångar dränks sorgligt i enstaka tragedier. För lång tid framåt.

I måndags 16 april började rättegången mot Andes Behring Breivik i Oslo tingshus. Den befarade mediecirkusen blev en anspänning också för en utomstående som bara följer rättegången i tv. Media från hela världen med 800 ackrediterade journalister bevakar vad som sker i vårt närmaste grannland. Många tv-bolag, inklusive svenska, kunde sända första dagen direkt från rättssalen. Vad som fick visas, vill säga. Nrk och rätten hade lagt censur över vissa delar som av flera skäl ansågs olämpliga för allmänheten att se.


Öppenhet och samtal är viktigt just nu. Jag vill starkt understryka att jag på inget vis sympatiserar med den norske massmördaren och hans idéer. Hans gärningar 22 juli är så avskyvärda att det fortfarande är svårt att ta in i sin helhet, och ännu värre detaljerna. Men jag vill försöka följa med det som sker i Oslo tingsrätt nu och kanske förstå lite mer om hur vi människor fungerar. För alla berörs av Anders Behring Breivik och hans avskyvärda handlingar. Men han har ju en gång fötts som en liten gosse. Vad som hänt därefter har gjort honom till den person som utfört de mest avskyvärda handlingar i modern tid i Norge och Norden.

Men det är svårt för mig att förstå förvåningen hos de åhörare som väntade sig att den åtalade massmördaren skulle visa några känslor i form av skuld eller empati för offren. Inget av det som framkommit under den tid som gått sedan dådet förra sommaren visar på att gärningsmannen känner någon ånger. Han menar att det han gjorde var svårt men nödvändigt i det raskrig som enligt honom pågår i Europa. Att han nu skulle vara någon annan än den som utförde dödsskjutningarna på Utöya och bombdådet i Oslo, det är en ganska naiv förhoppning. Däremot tror jag att det kan vara påfrestande även för en så gravt empatistörd person som Anders Behring Breivik att klara de tio veckorna som rättegången skall pågå.

Läs mer "Gotland&Världen"