onsdag 9 maj 2012

Öppen konflikt

Utrensningen fortsätter. Inte bara  hos mig. Och inte bara i praktiken utan också i sinnevärlden. Här hemma handlar det om ganska vardagligt hushållspyssel, om ock både i fysisk och mental mening. I Oslo tingsrätt däremot har dagen på allvar varit dramatisk och hemsk. På många sätt.

Medan jag tar av kuddöverdragen för tvätt (vinterkuddarna ska bort och sommarens färger in) funderar jag kring människans svårighet att förstå varandra. På nrk.no lyssnar jag till de smärtsamma vittnesberättelserna från de som överlevt Utöya. Och mitt i detta sorgliga hemska utbröt en öppen konflikt mellan gärningsmannen Anders Behring Breivik och hans försvarare. Den åtalade mördaren ville ställa sina egna frågor - på temat ideologi - till ett av dagens vittnen, AUF:s generalsekreterare. Domaren besvarade den åtalades framställning med att hänvisa till att han har försvarare som sköter de egna förhören.

Detta möttes med en irriterad min från Anders Behring Breivik, som nu har att välja på om han ska avskeda sina nuvarande försvarare. Den möjligheten finns, men frågan är om han vågar riskera att de advokaterna han själv valt ersätts med nya oprövade namn. I det här målet undrar jag ens om det är en reell möjlighet att ta om alltihop från början. Det skulle betyda ytterligare minst ett års väntan på domen. Och det måste vara mer än någon av de inblandade skulle orka. Men Anders Behring Breivik har ju, milt sagt, överraskat förut. Men då har han haft något att vinna. Enligt honom själv.

Innan jag skriver vidare om mina tankar idag, måste jag störta (!!!) iväg och kasta (!!!!!) mig upp på cykeln för att posta det jag senast sålt på Tradera. Gå och promenera kan jag inte någon längre sträcka, men cykla går bra. Det gör det också att sälja begagnade kläder och skor som jag faktiskt inte använder. Tusentals kronor har jag dragit in på sånt som bara varit oanvänt i flera år. 15 par skor exempelvis!! Men jag säljer bara sånt som är så gott som nytt.

Som de läckra högklackade skorna. De blev till slut bara en tragisk påminnelse om att min rygg och mitt knä troligen aldrig kommer att klara att gå så snyggt igen. Ett annat liv, en annan sorts skor väntar. De femton paren har ersatts med ett par söta "ballerinor" från Ecco. Jag har spanat in ett par jättefina träskor från Anne Norin också. De är lätta som ett par tofflor tack vare att största delen av sulan är polyetenplast. Det är bara en tunn skiva närmast foten som är i trä. Finns att köpa på Akantus.

Men jag vet inte om jag vågar. Tänk om de kommer att stå oanvända i garderoben….





Läs mer "Gotland&Världen"; "Min vardag"