tisdag 15 maj 2012

Hänsynslösa grannar

En av mina grannar har katt, som jag. Hennes buse vill precis som min Zlatan smita ut när dörren öppnas. Därför har hon satt upp ett anslag på källardörren där hon ber oss grannar tänka på att stänga ordentligt. Det är ett måste ändå i vår källargång, men nu vädjar hon extra för att hennes katt inte ska springa bort bland alla gömslen i underjorden.


Tro inte att människor bryr sig. Jag tycker det är så fräckt och känns nästan demostrativt, så ofta som just den dörren står öppen nu för tiden. Jag blev själv vittne till nonchalansen när en annan granne gick bakom mig. Jag hörde att hon inte stängde dörren och vände mig om för att be henne göra det.


Kvinnan bara stirrade iskallt på mig och gick rakt förbi. Jag vet att hon har hund så jag sa:


- En djurvän skulle visa omtanke och stänga ordentligt efter sig!


Nu väntar jag bara på att den otrevliga ska släppa sin stora hund på mig nästa gång vi möts.






Så har vi de där balkonggrannarna som njuter rökarnas fria liv utomhus. Det är säsong för dem nu. Men inte för oss andra. Röken går rakt in genom allt som är öppet, fönster och balkongdörrar.


Det är inte mycket att göra åt. Men jag kan ju beklaga mig här över att behöva inleda och avsluta dagen med nosen full av äcklig rök. Trodde väl aldrig att jag som gammal rökare skulle bli sån, men på den tiden rökte man inomhus och förpestade mestadels bara sin egen tillvaro. Jag reagerade redan då på de som rökte på gator och torg. Man kunde liksom inte fly undan som på krogen, där man kunde välja att gå sin väg eller byta bord.


Men det var faktiskt väldigt trevligt att sitt på krogen natten igenom och röka till vinet. Det hörde ihop. När den glädjen blev till förbud var det lättare att sluta röka. Det är jag glad för idag. Det doftar friskare hemma hos mig numera och kläderna känns betydligt fräschare. Just detta var mina starkaste argument, tillsammans med ekonomin.